3 cup vehnäjauhoja (7,2 dl)
2 tl suolaa
1/4 tl kuivahiivaa
1,5 cup vettä (3,6 dl)
(1 cup = 2,4 dl)
- Mittaa astiaan kuivat aineet eli jauhot, suola ja hiiva. Sekoita.
- Lisää vesi ja sekoita nopeasti käsin ainekset sekaisin, älä
vaivaa.
- Peitä kulho kelmulla ja laita kulho tasalämpöiseen paikkaan
seuraavaksi 12-18 tunniksi, vaikka yön yli.
Seuraavana päivänä:
- Kaada taikina
jauhotetulle työpöydälle ja painele taikinasta pois ilmakuplat ja kääntele reunat keskustaan ikään
kuin taittelisit taikinan nenäliinan tavoin.
- Ota puuvillainen tai pellavainen leivinliina. Laita liina
leipäkoriin tms. pyöreään kulhoon ja ripottele pyyhkeen päälle reilusti jauhoja ja laita taikinanyytti jauhojen päälle. Ripottele
vielä taikinan pinnalle jauhoja. Taita pyyhe taikinapallon päälle.
- Kohota leipää vielä pari tuntia.
- Kuumenna uuni 225 asteeseen ja laita uuniin samalla kannellinen kattila tai pata.
Kattila voi olla terästä, alumiinia, emalia tai vaikka rautapata,
tilavuus noin kolme, neljä litraa.
- Kun uuni on kuuma, ota kattila uunista ja kumoa siihen leipä korista
ja pyyhkeen sisältä (laita kädet pyyhkeen alle ja kippaa taikina pataan). Ei haittaa, jos leipä näyttää tässä vaiheessa sotkuiselta, se
kohoaa uunissa kauniiksi.
- Laita kansi kattilan päälle ja laita kattila uuniin. (huomioi ettei kattilassa ole muoviosia) Paista puoli
tuntia ja poista kansi. Paista vielä 15-30 minuuttia, jolloin leipä saa
kauniin värin.
Kumoa leipä ritilälle jäähtymään.
Täydellisen näköinen leipä! Itselläni on vielä pataleipä kokeilematta mutta varmasti kokeilen sitä vielä joku päivä, sen verran sitä on kehuttu. Ja kiva blogi sinulla! :)
VastaaPoistaTämä on on kyllä hyvä leipä ohje, ainut vaan että tulee tehtyä yksi kerrallaan ja se häviää äkkiä parempiin suihin :) Kiitos, olen blogin vasta äskettäin perustanut, mutta hyvää vauhtia tätä päivittelen :)
VastaaPoista