keskiviikko 22. lokakuuta 2014

No-knead-bread, pataleipä




Tästä ei leivän teko enää voi helpommaksi mennä.
"Leipää vaivattomasti", kirjaimellisesti.

Löysin tämän ohjeen joskus vuosia sitten sanomalehti Keskisuomalaisesta. Artikkelissa kerrottiin että Amerikkalainen sanomalehti New York Times oli tehnyt jutun leivästä, jonka ympärille oli muodostunut laaja nettisivusto. Resepti on leipuri Jim Laheyn leipomosta Manhattanilta. 
Artikkelin luettuani oli tietenkin pakko kokeilla tätä reseptiä joka oli saanut niin paljon huomiota  ja kukapa ei pitäisi toureesta rapeakuorisesta leivästä.


3 cup vehnäjauhoja (7,2 dl)
2 tl suolaa
1/4 tl kuivahiivaa
1,5 cup vettä (3,6 dl)


  (1 cup = 2,4 dl)


  • Mittaa astiaan kuivat aineet eli jauhot, suola ja hiiva. Sekoita. 
  •  Lisää vesi ja sekoita nopeasti käsin ainekset sekaisin, älä vaivaa. 
  • Peitä kulho kelmulla ja laita kulho tasalämpöiseen paikkaan seuraavaksi 12-18 tunniksi, vaikka yön yli.
Seuraavana päivänä:
  • Kaada taikina jauhotetulle työpöydälle ja painele taikinasta pois ilmakuplat ja kääntele reunat keskustaan ikään kuin taittelisit taikinan nenäliinan tavoin.
  • Ota puuvillainen tai pellavainen leivinliina. Laita liina leipäkoriin tms. pyöreään kulhoon ja ripottele pyyhkeen päälle reilusti jauhoja ja laita taikinanyytti jauhojen päälle. Ripottele vielä taikinan pinnalle jauhoja. Taita pyyhe taikinapallon päälle.
  • Kohota leipää vielä pari tuntia.
  • Kuumenna uuni 225 asteeseen ja laita uuniin samalla kannellinen kattila tai pata. Kattila voi olla terästä, alumiinia, emalia tai vaikka rautapata, tilavuus noin kolme, neljä litraa.
  • Kun uuni on kuuma, ota kattila uunista ja kumoa siihen leipä korista ja pyyhkeen sisältä (laita kädet pyyhkeen alle ja kippaa taikina pataan). Ei haittaa, jos leipä näyttää tässä vaiheessa sotkuiselta, se kohoaa uunissa kauniiksi.
  • Laita kansi kattilan päälle ja laita kattila uuniin. (huomioi ettei kattilassa ole muoviosia) Paista puoli tuntia ja poista kansi. Paista vielä 15-30 minuuttia, jolloin leipä saa kauniin värin.
Kumoa leipä ritilälle jäähtymään.

2 kommenttia:

  1. Täydellisen näköinen leipä! Itselläni on vielä pataleipä kokeilematta mutta varmasti kokeilen sitä vielä joku päivä, sen verran sitä on kehuttu. Ja kiva blogi sinulla! :)

    VastaaPoista
  2. Tämä on on kyllä hyvä leipä ohje, ainut vaan että tulee tehtyä yksi kerrallaan ja se häviää äkkiä parempiin suihin :) Kiitos, olen blogin vasta äskettäin perustanut, mutta hyvää vauhtia tätä päivittelen :)

    VastaaPoista